Wednesday, November 09, 2011

Fresa.se uppdaterad!

Nu äntligen anser jag att den nya funktionaliteten för Fresa.se är tillräckligt testad för att kunna släppas. Uppdateringen skedde igår kväll, och ni kan se en del visuell förändring men främst en ny funktionalitet, taggning av personer via integration med Facebook!

Det finns en mindre bra funnktionalitet som jag kommer förändra snarast redan nu, och den handlar om Facebook-rättigheter som man måste godkänna för att kunna publicera Facebook-taggningar man gjort på Facebook. Rättigheterna kollas vid en taggning och har man inte godkänt postnings-rättigheten så dyker det upp en popup (Facebook har valt att använda popup'er av säkerhetsskäl) för godkännande som gärna vill fångas upp av webbläsarens popup-blockare. Man kommer aldrig kunna komma undan denna säkerhetskoll, men jag ska bygga in rättighetsgodkännandet redan vid inloggningsfunktionen så att man i de flesta fall slipper denna popup som kan vara lätt att missa.

F.ö. får nig gärna testa och återkomma med buggar ni hittar och saker som ni dyker kan förbättras och som är förvirrande! Man kan max tagga 10 personer i ett foto, och man kan enbart tagga sina egna vänner i ett foto, precis som på Facebook. Personen som taggar kan alltid ta bort de taggar han/hon skapat, och en person som blivit TAGGAD kan alltid ta bort taggen på sig själv så länge man är inloggad.

Den enda information Fresa.se hämtar från ert Facebook-konto är s.k. basic data, vilket i detta fall enbart innefattar en lista på era vänner (namn, id och avatar) samt rättigheten att posta på den taggade personens wall (NI måste ALLTID själva posta detta manuellt mha den post-to-wall-ruta som dyker upp efter att ni taggat en person. Väljer ni att trycka Avbryt så postas ingenting någonstans på Facebook). Den stora anledningen att man ska kunna posta på en taggad persons wall är för att underrätta personen att den just har blivit taggad i en bild på Fresa.se, inget spam-mumbo-jumbo som många andra Facebook-applikationer håller på med.

Har även förbättrat en del bakomliggande struktur på sidan. Den är testad i de största webbläsarna (Mozilla Firefox 5+, Google Chrome 15+, Apple Safari 5+, Opera 11+, Internet Explorer 9+). Äldre browsers rekommenderas inte då sidan följer W3C's CSS3-standard. Internet Explorer rekommenderas inte överhuvudtaget även om det funkar bra i IE9. Microsoft har fortfarande många begränsningar och obegripliga designval i sin webbläsare. Ni som sitter på äldre IE-läsare, uppgradera omedelbart för er egen skull!

Framtida förbättringar är ett preview-fält av alla bilder under ett album, samt att koppla kommentarsfunktionen till Facebook och lägga till Facebooks like-funktion. Designen kommer också genomgå en hel del förändringar samt att det kommer släppas en Android-app. iPhone då tänker ni? Byt telefon! Skämt och sido, det är inte omöjligt att det dyker upp en sådan i framtiden med :)

0 Comments:

Post a Comment

<< Home